Programul Pitagora - Clasele 5-6

Ciclul gimnazial - perioada formarii deprinderilor intelectuale fundamentale si a acumularii de modele intelectuale formative.

Intentia noastra este sa va punem la dispozitie o carte pentru pregatirea curenta, dar mai ales avem in vedere pregatirea pentru performanta si nu numai(formarea operatiilor mentale fundamentale, formarea deprinderilor intelectuale esentiale, etc...) ...


1.O alta carte exceptionala pentru cei care vor o pregatire suplimentara: Culegere de exercitii si probleme de matematica pentru clasele 5-6.

Ce cuprinde aceasta carte: In primul rind trebuie spus ca sectiunea pentru clasa 5 este o completare a cartii prezentate mai sus, adica prezinta o serie de exercitii si teste suplimentare. Apoi in sectiunea pentru clasa 6 se reia tehnologia didactica prezentata mai sus : tema de casa, testul de control, test pentru isteti, nivelul de olimpiada si nivelul 5, exercitii dificile. Exercitii si probleme de matematica pentru clasa, teme de casa, teste speciale pentru olimpiade si concursuri scolare, teste de inteligenta, recapitulare pentru capacitate, teste de evaluare.

1. Exercitii si probleme de matematica care pot fi rezolvate în clasa în conformitate cu programa scolara actuala.

2. Tema de casa – exercitii si probleme care pot fi date ca tema pentru acasa.

3. Teste pentru isteti – exercitii si probleme suplimentare care sunt un bun antrenament pentru inteligenta si creativitate. Obisnuinta cu rezolvarea exercitiilor specifice testelor de inteligentta are o importanta practica imediata pentru ca ele devin probe la diverse concursuri de admitere si la angajarea în diverse corporatii.

4. Exercitii speciale – combinari, aranjamente, permutari, operatii cu multimi, algoritmi. Aceste exercitii sunt special concepute pentru a forma deprinderi de rationament esentiale pentru viata, si constituie o noutate pentru aceasta categorie de vârsta.Importanta acestor rationamente pentru viata omului modern, reclama o modificare a programelor.

5. Exercitii pentru olimpiada – aceste exercitii sunt special concepute pentru pregatirea olimpiadelor si concursurilor scolare.

Lipsa exercitiilor din capitolul combinatorica si algoritmi , care sa formeze mintea copiilor pâna la 12 ani , creeaza un handicap irecuperabil pentru majoritatea copiilor. De aceea speram ca învatatorii si profesorii vor aprecia sugestiile noastre.

Cartea aceasta este o cale catre libertate , inteligenta , creativitate si prosperitate pentru toti. Ea promoveaza o pregatire alternativa la actualele programe scolare si ,de aceea, este absolut necesara.

Cartea acopera întreaga arie curriculara actuala: curriculum nucleu si curriculum extins, teste de evaluare, exercitii si probleme recapitulative , probleme de logica si matematica distractiva, fiind destinata pregatirii tuturor categoriilor de elevi , de la cei care au dificultati la matematica (testele de pe primele 3 nivele) pâna la cei dotati cu un talent deosebit pentru matematica (testele de pe urmatoarele doua nivele ).

Cartea cuprinde exercitii si probleme grupate tematic pe lectii , în conformitate cu noua programa ; fiecare lectie cuprinde 5 teste pe 5 nivele de performanta. Aceasta carte pune în evidenta , pentru prima oara cred, care este sarcina didactica minimala, obligatorie, si care sunt nivelele intermediare de performanta , pâna la cei care ajung la Olimpiadele Internationale.

Am scris aceasta carte pentru copii mei , pe baza testelor pe care le-am folosit ani de zile în scoala si la meditatii si stiu ca rezultatele elevilor mei ma îndreptatesc sa o recomand si celorlalti: elevi, profesori, parinti. Am publicat aici un numar de teste (lectii); totusi fiecare elev care bate la portile performantei, trebuie sa înteleaga ca trebuie sa rezolve cel putin de 3 ori mai multe exercitii decât am publicat eu, daca vrea sa ajunga în vârf.

Asa , cum un copil care vrea sa ajunga un fotbalist de talie internationala îsi petrece ore în sir, zilnic, pe terenul de fotbal, tot asa, si micul matematician care vrea sa ajunga în elita matematicienilor, o elita la fel de globala ca si cea a fotbalistilor , este drept aproape de loc televizata, dar la fel de reala, trebuie sa se pregatesca zilnic,3-4 ore , suplimentar .

Din pacate, aceasta pregatire suplimentara pentru cei talentati la matematica nu este oficializata; iar meditatiile particulare sunt privite , mai degraba , ca un fenomen negativ. Este drept ca toti ne mândrim cu succesele internationale ale elevilor – matematicieni români.

Nu ne ramâne decât sa explicam diferentele enorme, dintre acesti copii si ceilalti. Aceasta carte se adreseaza si acestor copii, talentati; fiecare lectie are si doua teste pentru ei.

Nu-mi ramâne decât sa le doresc tuturor succes. Eu m-am straduit din toate puterile pentru voi , si sunt convins ca lucrarea mea este o provocarea care va rodi.

Daca ai dificultati scrie-mi !

Puteti vedea mai jos citeva pagini ilustrative din aceasta carte(doar sectiunea pentru clasa 5):

Puteti vedea mai jos citeva pagini ilustrative din aceasta carte(doar sectiunea geometrie pentru clasa 6):